Carbonara
A carbonara nevét a szénégetőktől kapta, a néphagyomány szerint ők készítették, ők ették. Ennélfogva nehéz elképzelni, hogy drága tejszínnel locsolták volna meg a tésztát. Könnyen elkészíthető, különleges spagetti.
Hozzávalók 4 főre:
50-60 dkg spagetti vagy rigatoni
15-20 dkg császárszalonna/tokaszalonna (előtte megkóstolni, hogy mennyire sós)
egy jó nagy marék pecorino reszelve
3-4 tojássárga
só, bors

Elkészítés:
Tokaszalonnát/császárszalonnát kisebb csíkokra vágjuk és kisütjük. Közben kifőzzük a tésztát sós vízben. Amíg a tészta fő, a tojások sárgáját (fejenként 1 tojássárga) villával kicsit felverjük, teszünk bele őrölt borsot és pecorino romanot, a tészta vizéből kiveszünk egy-két kanállal és azt is belekeverjük, addig adjunk hozzá főzővizet, amíg nem lesz krémes az állaga. Ha kifőtt a tészta, leszűrjük és hozzáadjuk a lepirított szalonnához a serpenyőben. Átforgatjuk és hozzáadjuk a tojássárgás krémet. Kicsit átforgatjuk, ha még igényli, egy kis félretett főzővízzel lehet krémesíteni. Pecorino sajttal megszórjuk és egy kis borsot tehetünk a tetejére.