OLASZ
GASZTROTÚRÁK

15 gyors tésztarecept – Cukkinis-darált húsos/császászalonnás tészta

Ezt a két receptet egyben írom le, mert gyakorlatilag nagyon hasonló. Az egyik verzió darált hússal, a másik császárszalonnával készül. Az eredeti olasz verzióban az alap az un. soffritto, amely nagyon apróra vágott répából, hagymából és zellerszárból áll, de ezt én kihagyom, nem bajlódok vele 😉

Hozzávalók:

350 g tészta -akár rövid, akár hosszabb tésztával jó: rigatoni, penne, fusilli, tagliatelle, ecc.
250 g darált hús -sertés vagy borjú, marha vagy 10-15 dkg császárszalonna
2 közepes méretű cukkini
olívaolaj ízlés szerint
só, bors
fél hagyma
fél pohár száraz fehérbor
chilipaprika, aki szereti
reszelt parmezán sajt

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, megmossuk, és karikákra/csíkokra vágjuk. A hagymát vágjuk apróra.

Egy serpenyőbe öntsünk olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk meg.

Adjuk hozzá a darált húst/császárszalonnát, és közepes lángon főzzük tovább, gyakran keverjük meg. Öntsük bele a fehérbort, és hagyjuk elpárologni.

Tegyük hozzá a felszeletelt cukkinit, fedjük le, és főzzük kb. 10 percig. Egy kis pohár forró vizet adhatunk hozzá a főzés folytatásához. Só és bors ízlés szerint.

A tésztát bő, sós vízben főzzük meg, tartsuk be a csomagoláson feltüntetett főzési időt, szűrjük le, és pár percig közepes lángon forgassuk át a serpenyőben a cukkinis-húsos/szalonnás keverékkel.

Tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.

Ennek egyik változata, ha az készült tésztát mozzarellával keverjük össze, és tűzálló edényben néhány percig sütőben sütjük.

MEGOSZTOM:_