OLASZ
GASZTROTÚRÁK

GASZTROTÚRA TUSCIA-BAN – KÖNNYÍTETT KLASSZIKUS TÚRA

2024. szeptember 30. –október 5.

Sajt-, bor-, olívaolaj-, gesztenye/mogyorókóstolás + környező városok látogatása (Viterbo, Orvieto, Civita di Bagnoregio, Montefiascone). Azoknak javasoljuk ezt a programot, akik kényelmesebb tempóban és kevésbé megterhelő módon szeretnék megismerni az olasz konyhát és a környéket. Ezt a túrát az idősebb korosztály képviselőinek is ajánljuk.

szeptember 30., hétfő

  • Érkezés Rómába, a Ciampino repülőtérre, ott várjuk az érkezőket és indulunk Viterboba. ViterboKözép-Olaszországban, Lazio megye északnyugati csücskében, Rómától 60 km-re északra fekszik. A szállás elfoglalása után egy rövid városnézést tartunk (ha az idő engedi): Loggia dei papi, San Pellegrino középkori negyed, fagylaltozás, cukrászdalátogatás.
  • Együtt vacsorázunk a Monastero pizzeriában, ahol dupla pizzát szolgálnak fel.

október 1., kedd

  • Kecskefarm, sajtkóstolás + ebéd (10-13:30 óra), A családi gazdaságban kecskéket tenyésztenek, a kecsketejet itt dolgozzák fel, többféle sajtot, szalámit készítenek. Érdekesség, hogy a gazdaság sajtjai közül 2023-ban 2 sajt elnyerte a sajtok Oscar díját (valóban így nevezik a díjat), többek között egy úgynevezett kecskeparmezánnal. Megnézzük a farmot, bekukkanthatunk a sajtkészítő üzembe. Ezután az étteremben megkóstoljuk a különféle sajtokat, szalámikat, túrót. Az ebédünk helyben készített finomságokból áll, a menüt ők állítják össze, és nagyon bőséges: a sajtok-szalámik után, tészta, desszert. Ebéd után a kertben pihenünk egy kicsit, beszélgetünk, elfogyasztunk egy kávét. Utána átmegyünk
  • Bagnaia kisvárosba, itt a programban szerepel a Villa Lante látogatása, egy reneszánszkori palota kerttel, szökőkútakkal és bokros labirintussal.
  • Este szabadidő Viterboban, vacsora egyénileg.

október 2., szerda

  • Reggeli után elindulunk megnézni a Bolsenai tó körül városokat: megjárjuk Montefiascone, Capodimonte és Bolsena városokat. Ebéd egy halas étteremben Montefiasconeban, fagylaltozás és cukrászdalátogatás Bolsenában.
  • Este szabadidő Viterboban, vacsora egyénileg.

október 3., csütörtök

  • Reggeli után elindulunk· Civita di Bagnoregio-ba. “A haldokló város“, így hívják ezt a sziklára épült városkát, mely a 20. századra szinte teljesen elnéptelenedett. Az egykor virágzó olasz település a 16. században túlélt egy földrengést, a város alapjául szolgáló szikla több helyen megrepedt, illetve leomlott, s ezt követően sokan elhagyták a kisvárost. Emellett a talaj eróziója folyamatos pusztítást végez, így nem meglepő, hogy a különleges település szerepel a világ veszélyeztetett helyszíneinek listáján. Különleges, egyedi hangulatú városka.
  • Az ebédet is itt fogjuk elfogyasztani egy étteremben. Ebéd után átmegyünk a
  • kiválasztott pincészetbe borkóstolásra, ami egy nagyon exkluzív kialakítású borászat, igen közkedvelt a rendezvényszervezők körében. A pincét egy egyedülálló szoborkert veszi körül a kortárs művészeti élet vezető művészeinek, például Anish Kapoor, Banksy, a Campana Brothers és Mitoraj remekműveivel. A hely a diszkrét elegancia, a kényelmes luxus és a modernitás tökéletes keveréke.

A tulajdonosok a borok iránti szenvedélyüknek hódoltak, és egy nyolc, Umbriában termesztett és előállított biotermesztésű címkéből álló, díjnyertes portfóliót hoztak létre. A borokat a Noemia d’Amico és a világhírű építész, Luca Brasini által tervezett borospincében tárolják. A tufakőből faragott pince a tetőkert alatt húzódik, csodálatos szerkezeti boltíveken keresztül, amelyek varázslatos utat képeznek a könyvtárba, és abba a helyiségbe, ahol a borkóstolók zajlanak gyertyafénynél. 3 féle bort kóstolhatunk meg a hangulatos pincében.

  • este szabadidő Viterboban, vacsora egyénileg.

október 4., péntek

  • Reggeli után elindulunk Montecchioba, tehát egy kicsit átmegyünk Umbriába olajkóstolásra egy családi vállalkozáshoz. A család az extra szűz olívaolajat Montecchioban készíti. A feldolgozás minden fázisát nyomon követhetjük, az olajbogyó termesztésétől kezdve a préselésen át egészen az értékes umbriai extraszűz olaj feldolgozásáig és palackozásáig. A legjobb módja annak, hogy egy extra szűz olívaolaj állagát és minőségét megismerjük a kóstolás. Itt olajvásárlásra is nyílik lehetőség. A kóstoló után átmegyünk
  • Orvietoba, a cég mintaboltjába, és itt ebédelünk.  Itt megkóstoljuk a Bartolomei család által előállított borokat, sajtokat, olívaolajat. Ebéd után szabadidő Orvietoban
  • Búcsúvacsora közösen Viterboban.

október 5., szombat

  • Reggeli után elindulunk Rómába, ahol a következő látnivalókat terveztük be (repülőjárattól függően): Piazza di Spagna, via Condotti, Trevi-kút, Pantheon, piazza Venezia, Colosseum, közben pizzát eszünk és Róma egyik leghíresebb kávézójában a Pantheon mellett kávézunk.
  • Majd kiviszünk Titeket a Ciampino repülőtérre.

Belépők nincsenek az árban (opcionális):

  • Pápák palotája, Viterbo, 10 euro
  • Orvietoi dóm, 5 euro
  • Bagnaia, Villa Lante, 10 euro

Részvételi díj:                  választott szállodától függően 1150€ (Compasso suites/ Viterbo Inn)

                                               vagy 1100€ (Hotel Centrale)

a díj a következőket tartalmazza:

szállás reggelivel Viterboban, kóstolók díja + ebéd + 2 vacsora költsége, mikrobusz bérlése, reptéri transzfer, tolmácsolás.

MEGOSZTOM:_