OLASZ
GASZTROTÚRÁK

GASZTROTÚRA TUSCIA-BAN – NYELVÓRÁK + GASZTROTÚRA

2024. augusztus 5-10.

Erre a tanfolyamra azokat várjuk, akik már tanultak olaszul, ismerik az olasz nyelv alapjait és átfogó képet szeretnének kapni az olasz konyháról. Az olasz nyelvórákat olasz anyanyelvű nyelvtanár, Stefano tartja, 3 óra délelőtt vagy délután (attól függően, hogy a kóstoló délelőtti vagy délutáni időpontra van szervezve). A kóstolók olasz nyelven lesznek megtartva, ez a nyelvi program része, mely során a jelentkezők próbára tehetik tudásukat. Természetesen ott lesz Stefano is, segít, ha kell. Sajt-, olívaolaj-, borkóstolás + környező városok látogatása (Viterbo, Orvieto, Civita di Bagnoregio, Montefiascone).

augusztus 5.

  • Érkezés Rómába, a Ciampino repülőtérre, ott várjuk az érkezőket és indulunk Viterboba. ViterboKözép-Olaszországban, Lazio megye északnyugati csücskében, Rómától 60 km-re északra fekszik. A szállás elfoglalása után egy rövid városnézést tartunk (ha az idő engedi): Loggia dei papi, San Pellegrino középkori negyed, fagylaltozás, cukrászdalátogatás.
  • Együtt vacsorázunk a Monastero pizzeriában, ahol dupla pizzát szolgálnak fel.

augusztus 6.

  • kecskefarm látogatás, sajtkóstolás + ebéd (10-13:30 óra), A családi gazdaságban kecskéket tenyésztenek, a kecsketejet itt dolgozzák fel, többféle sajtot, szalámit készítenek. Érdekesség, hogy a gazdaság sajtjai közül 2023-ban 2 sajt elnyerte a sajtok Oscar díját (valóban így nevezik a díjat), többek között egy úgynevezett kecskeparmezánnal. Megnézzük a farmot, bekukkanthatunk a sajtkészítő üzembe. Ezután az étteremben megkóstoljuk a különféle sajtokat, szalámikat, túrót. Az ebédünk helyben készített finomságokból áll, a menüt ők állítják össze, és nagyon bőséges: a sajtok-szalámik után, tészta, desszert. Ebéd után a kertben pihenünk egy kicsit, beszélgetünk, elfogyasztunk egy kávét.
  • Délután nyelvóra.
  • Este szabadidő Viterboban. Vacsora egyénileg.

augusztus 7.

  • Reggeli után elindulunk Montecchioba, tehát egy kicsit átmegyünk Umbriába, olajkóstolásra egy helyi gazdasághoz. A család az extra szűz olívaolajat Montecchioban készíti. A feldolgozás minden fázisát nyomon követhetjük, az olajbogyó termesztésétől kezdve a préselésen át egészen az értékes umbriai extraszűz olaj feldolgozásáig és palackozásáig. A legjobb módja annak, hogy egy extra szűz olívaolaj állagát és minőségét megismerjük a kóstolás. Itt olajvásárlásra is nyílik lehetőség. A kóstoló után átmegyünk
  • Orvietoba, a család mintaboltjába, és itt ebédelünk. Itt megkóstoljuk az általuk készített borokat, sajtokat, olívaolajat. Ebéd után szabadidő Orvietoban.
  • Délután nyelvóra.
  • Este szabadidő Viterboban, vacsora egyénileg.

augusztus 8.

  • Reggeli után nyelvórák
  • Közvetlenül a nyelvórák után elindulunk· Civita di Bagnoregio-ba. “A haldokló város“, így hívják ezt a sziklára épült városkát, mely a 20. századra szinte teljesen elnéptelenedett. Az egykor virágzó olasz település a 16. században túlélt egy földrengést, a város alapjául szolgáló szikla több helyen megrepedt, illetve leomlott, s ezt követően sokan elhagyták a kisvárost. Emellett a talaj eróziója folyamatos pusztítást végez, így nem meglepő, hogy a különleges település szerepel a világ veszélyeztetett helyszíneinek listáján. Különleges, egyedi hangulatú városka. Itt fogyasztjuk el az ebédet.
  • Ebéd után átmegyünk a kiválasztott pincészetbe borkóstolásra, ami egy nagyon exkluzív kialakítású borászat, nagyon közkedvelt a rendezvényszervezők körében. A pincét egy egyedülálló szoborkert veszi körül a kortárs művészeti élet vezető művészeinek, például Anish Kapoor, Banksy, a Campana Brothers és Mitoraj remekműveivel. A hely a diszkrét elegancia, a kényelmes luxus és a modernitás tökéletes keveréke.

A tulajdonosok a borok iránti szenvedélyüknek hódoltak, és egy nyolc, Umbriában termesztett és előállított biotermesztésű címkéből álló, díjnyertes portfóliót hoztak létre. A borokat a tulajdonos és a világhírű építész, Luca Brasini által tervezett borospincében tárolják. A tufakőből faragott pince a tetőkert alatt húzódik, csodálatos szerkezeti boltíveken keresztül, amelyek varázslatos utat képeznek a könyvtárba, és abba a helyiségbe, ahol a borkóstolók zajlanak gyertyafénynél. 3 féle bort kóstolhatunk meg a hangulatos pincében.

  • Este szabadidő Viterboban, vacsora egyénileg.

augusztus 9.

  • Délelőtt nyelvóra.
  • Utána átmegyünk Montefiasconeba, a Bolsena tó körül sétálunk és halas étteremben ebédelünk, városlátogatás, kávézás és cukrászda.
  • Búcsúvacsora közösen Vitorchianoban vagy Sipiccianoban.

augusztus 10.

  • Reggeli után elindulunk Rómába, ahol a következő látnivalókat terveztük be (repülőjárattól függően): Piazza di Spagna, via Condotti, Trevi-kút, Pantheon, piazza Venezia, Colosseum, közben pizzát eszünk és Róma egyik leghíresebb kávézójában a Pantheon mellett kávézunk.
  • Majd kiviszünk Titeket a Ciampino repülőtérre.

Belépők nincsenek az árban (opcionális):

  • Pápák palotája, Viterbo, 10 euro
  • Orvietoi dóm, 5 euro

Részvételi díj:                  választott szállodától függően 1150€ (Compasso suites/ Viterbo Inn)

                                               vagy 1100€ (Hotel Centrale)

a díj a következőket tartalmazza:

szállás reggelivel Viterboban, kóstolók díja + ebéd + 2 vacsora költsége, mikrobusz bérlése, reptéri transzfer, nyelvtanfolyam díja.

MEGOSZTOM:_